Ayo nglestarekno Budoyo Jowo ben ora ilang Soko Bumi Nusantoro


11 Macam Tembang Macapat - Satu Contohnya

Tembang macapat iku minangka salah siji wujud tembang tradisional ing tanah Jawa.

Diarani macapat amarga olehe nembangake pedhotane papat papat.

Uga ana kang ngandharake manawa iku saka tembung ma + cepat.

Iki amarga manawa nembangake macapat mung rerikatan bae, ora nganggo wiledan utawa elak-eluking swara kang njalari dadi suwene.

Tembang macapat kalebu tembang tadisional amarga kaiket ing aturan / paugeran tartamtu.

Tembang Macapat jumlahnya ada 11 macam, apa saja ya.

1. Asmaradana.
2. Dhandhang gula.
3. Durma.
4. Gambuh.
5. Kinanthi.
6. Maskumambang.
7. Megatruh.
8. Mijil.
9. Pangkur.
10. Pucung.
11. Sinom.

Contoh tembang pucung adalah seperti di bawah ini.

Bapak pucung -
renteng-renteng kaya kalung
dawa kaya ula
pencoanmu wesi miring
sing disaba -
si pucung mung turut kutha.


Dari tembang pucung di atas tersebut terlihat bahwa tembang pucung selalu menyebut nama pucung di awal dan di akhir. Di tengah-tengah tembang selalu disebutkan ciri-ciri barang atau sesuatu yhang dimaksud agar pendengarnya bisa menebak.

Jawabannya adalah "Kereta Api" atau Sepur.
Tag : Kamus Jawa
2 Komentar untuk "11 Macam Tembang Macapat - Satu Contohnya"

baru tahu saya tembang pucung seperti main tebak-tebakan..

sayangnya ga ada videonya ya mas. Jd ga tau nadanya gmn 😂

Back To Top